In deze tijd van turbulentie is het zo van belang om goed met je eigen energie om te gaan. Voortdurend worden we blootgesteld aan energievelden met angst en vrees. Voor je het weet word je meegetrokken door anderen, de media of je eigen sombere gedachten. Het is een tijd van grote uitdagingen voor de mensheid, maar het is ook de tijd dat je kunt groeien en juist een sterkere connectie kunt krijgen met je ziel en de Goddelijke bron (of hoe jij het wilt noemen).

Voor de hooggevoeligen en empaten zijn het uitdagende tijden om bij jezelf te blijven, je trilling hoog te houden en in harmonie te blijven. Dat betekent dat je je steeds meer gewaar moet zijn hoe het meet je gaat en wat je zelf kunt doen om je goed te voelen, in balans te blijven en hoe je je eigen energie moet beheren. Het is ook belangrijk om je te realiseren waarmee je je voedt. Te veel het nieuws volgen of je op social media bevinden kan ook je stemming en daarmee je energetisch welbevinden behoorlijk beïnvloeden. Maar ook hoor ik van gevoelige mensen vaak dat ze door de toename van de druk op het werk ze niet alle prikkels meer kunnen verwerken.

Door de overgang naar een nieuw tijdperk verhoogt de trilling van de aarde zich in snel tempo. De  meer gevoelige mensen merken dat ook op, omdat het een directe impact heeft op hun eigen energiehuishouding en lichaamsgevoel. Het wordt steeds belangrijker om je eigen energie te leren beheren. In deze tijd komen ook allerlei zaken naar het licht, die voorheen verborgen bleven.  Daardoor verandert er ook veel in de relaties en interacties met elkaar. Er is veel collectieve onrust en angst.

Als er veel emoties zijn omtrent een bepaald thema dan clustert de energie zich als het ware in een veld. Dat kun je voelen als je op plekken komt waar veel angst of onrust is. Als je energiesysteem vrij open is dan kun je voelen dat je energie weggetrokken wordt en dat je de emoties van dat veld in je opneemt. Maar dat gebeurt bijvoorbeeld ook als je tv kijkt en er zijn alleen verontrustende berichten. Voor je het weet verbindt je je daarmee en wordt je meegezogen in de ellende. Je niet verbinden met die velden vergt oefening en gewaar zijn. Het goede nieuws is dat het je bevinden onder gelijkgestemden en mensen in een hogere frequentie je ook mee kunnen nemen in een fijne en vrolijke vibe. Alles werkt aanstekelijk.  Als iedereen de geheimen van energiewerk zou kennen kunnen we samen daarmee een fijnere wereld creëren. En de hogere frequenties overrulen eigenlijk de lagere frequenties en zijn dus leidend.

Als jij als gevoelig mens regelmatig in een omgeving komt waar er minder gevoelige mensen of veel emoties of lagere energievelden zijn (door ziekte, manipulatie, angst, slechte sfeer etc.) dan is het van belang om je te beschermen en in je eigen hoge frequentie te blijven. Ook hierbij geldt weer dat als jij je bewust bent van de energie dat je dan daaraan kunt werken.

Wat kun jij zelf doen aan je eigen energiebeheer?

Je hoeft niet dagelijks uren op de yoga mat of op je meditatie kussen te zitten, maar allerlei technieken uit energiewerk kunnen je nu wel goed op weg helpen en op het pad houden. Je zult een routine moeten vinden, die haalbaar is en je tegelijkertijd scherp houdt en helpend is. Iedereen moet daarin zijn eigen pad vinden. Meditatie kun je verweven in je dag of je kunt er de dag mee starten. Het belangrijkste is eigenlijk dat je jezelf traint om voortdurend gewaar te zijn op je eigen energie en je eigen centrum. Als er iets in je omgeving is wat je naar beneden trekt, ga dan naar binnen en maak de connectie weer met jezelf en de bron. De sleutel is om de ‘waarnemer’ in te schakelen. Het bewust worden dat je bewustzijn bent. Zie hiervoor ook de blog: de waarnemer in jezelf.

Lichamen

We zijn véél meer dan een fysiek lichaam. We hebben meerdere lichamen en daar kun je ook met beoefening ook meer contact mee krijgen. Kortgezegd hebben we een fysiek, mentaal, energetisch (emotioneel) en spiritueel lichaam, waar we mee kunnen werken. Alle lichamen hebben weer een andere aanpak nodig om jezelf in harmonie en balans te brengen. Hieronder een korte uitleg:

Fysiek

Over het gezond houden van het fysieke lichaam is natuurlijk veel geschreven en te vinden. Denk aan voeding, beweging en rust. Dit lichaam is het zwaarste en het meest aan de aarde verbonden.

Mentaal

Onze gedachten hebben enorme impact op ons lichaam en welbevinden. Ons lichaam maakt geen onderscheid of het gevaar nu echt is of dat je alleen denkt aan allerlei negatieve scenario’s. Via je gedachten kun je angst krijgen en je stress systeem op hol laten gaan. Het lastige is dat de gedachtenpatronen en overtuigingen diep in je programmatuur is geëtst. Het kost daarom om tijd en toewijding om die programma’s te herschrijven. Het begint met opmerken en afkappen van de gedachtenslierten die je in de problemen helpen. Mindfulness meditatie kan je hierbij helpen.

Energetisch lichaam

Je energetisch lichaam is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Het is zowel in je als buiten je. Emoties en ademhaling stromen door het lichaam heen. Chakra’s (energiecentra), meridianen en je auralagen zijn energiesystemen.

Het beste is om je emoties direct helemaal te kunnen voelen en omarmen. Dan kunnen ze komen en gaan, zonder ergens aan te blijven plakken. Maar doordat we als mens een geschiedenis hebben en dus emoties weer herinneringen oproepen is het soms lastiger om ermee om te gaan. De huidige situatie in de wereld kan weer emoties triggeren, die lang verborgen zijn gebleven of tegen oude pijnstukken aanschuren.

Als je je inzet ervoor kun je steeds meer contact met je energielichaam krijgen en ook leren om zelf stagnaties en verkrampingen op te lossen. Dit heeft een direct effect op je lichaamsgevoel en welbevinden. Je kunt jezelf wat chi-kungs leren of gewoon lekker vrij dansen en meezingen op je favoriete muziek. Dit doet wonderen voor de doorstroming van je energie.

Overigens is gronding en aarding ook een belangrijk onderdeel. Als je energielichaam goed in je lichaam zit dan is het te voelen en ook te zien aan mensen. Voor gevoelige mensen is dat best een kunst, maar ook dit kun je leren. Wandelen in de natuur en je verbinden met de elementen helpt ook enorm voor het opschonen van je energie en je te verbinden met je energie- en fysieke lichaam.

Spiritueel lichaam

Je kunt je spiritueel lichaam zien als je Hoger Zelf. Dit is de kern van je wezen. Dat is veel meer dan je in je dag bewustzijn kun ervaren. Het grootste deel van je Hoger Zelf is onbewust. Je kunt je wel steeds meer leren afstemmen hierop en daardoor de connectie met je hogere delen ervaren. Door meditatie beoefening kun je steeds meer in contact komen ermee. Ook de huidige situatie beweegt   veel mensen ertoe om toch innerlijk werk te gaan doen en dichterbij zichzelf en hun ware Zelf te komen.

Vind je dit nou interessant en wil je iets hebben om mee te starten probeer dan deze meditatie eens uit. Je kunt dit op je telefoon afluisteren en ermee aan de slag. Deze meditatie kun je doen om je gewaar te worden van bovenstaande. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan kun je een korte variant doen voordat je ergens naar binnen stapt of als je in een omgeving komt waar de energie niet zo lekker voelt.

 

 

De stappen die ik zelf gebruik (meerdere keren per dag en zeker voordat ik in contact treed) zijn en jij ook kunt proberen zijn:

  1. Gronden van je lichaam door je te verbinden met de aarde en met aandacht wortels onder je voeten te visualiseren
  2. In je bekken gaan zitten en diep door ademen (gewaar zijn op je zitbotjes)
  3. Je buik te ontspannen en observeren van je ademhaling
  4. Voelen hoe het in je zonnenvlecht (3e chakra) en hart (4e chakra) gesteld is.
  5. Je rug voelen en de ruggengraat licht bewegen.
  6. Verbinden met je Hoger Zelf door een connectie te maken met het universum (gouden draad te visualiseren vanuit de kruin)
  7. Een cocon om jezelf te visualiseren en deze opvullen met eigen energie
  8. Te glimlachen in je hart en jezelf volledig te erkennen en omarmen met onvoorwaardelijke liefde

Spreekt dit je nu aan, maar loop je tegen de uitvoering aan of stagneert er iets. Je kunt altijd uitreiken voor een coachingsgesprek (live of via videobellen), waarin we samen mediteren en kijken  wat er in jouw specifieke situatie heilzaam is.