Voor organisaties

Sinds 2005 begeleid ik cliënten met vragen op het gebied van loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en stress. Daarvoor heb ik als HR-adviseur gewerkt bij KLM Catering en Telfort. Mijn opdrachtgevers zijn vaak grotere bedrijven en in verschillende sectoren. Mijn aanpak is op maat, praktisch en doelgericht. Er zijn verschillende trajecten mogelijk.

Loopbaanoriëntatie

In een wereld waar zo veel mogelijkheden zijn, is het voor professionals vaak lastig om keuzes te maken. Ook na (een paar) jaren werkervaring komen er weer nieuwe mogelijkheden en moeten opnieuw keuzes gemaakt worden. Dat kan een moment zijn om door middel van loopbaanbegeleiding te onderzoeken wat de keuzes tot nu toe zijn geweest en wat werkelijk de talenten en drijfveren zijn. De medewerker kan hiermee een nieuwe balans vinden of een nieuw (loopbaan) perspectief.
Doorgaans is dit een traject van 6 gesprekken van 1,5 uur. Tussendoor worden opdrachten uitgevoerd.

Loopbaanscan

Een loopbaanscan is een kort, maar krachtig loopbaantraject, waarin de medewerker actief aan de slag gaat om zijn loopbaan te managen. We gaan kijken naar wat inspireert, wat de talenten, interesses en mogelijkheden zijn. Soms is er een specifieke vraag of wil de werknemer juist stil staan bij de vraag of het werk wat hij doet nog wel passend is. Aan het eind van het traject kan de medewerker een korte- en lange termijn actieplan maken. Dit traject is 3 gesprekken en tussendoor worden door de cliënt opdrachten uitgevoerd.

Coaching

Coaching kan nuttig zijn bij het ontwikkelen van bepaalde competenties en vaardigheden. Anders dan bij een training wordt een coaching traject op maat vormgegeven, zodat er gericht gewerkt wordt. Coaching richt zich op het onderzoeken van gedragspatronen en onderliggende motieven. De cliënt krijgt hierdoor inzicht in het eigen gedrag en het effect daarvan op anderen. Een coaching traject is een kortdurend traject. Er worden verschillende technieken en methodes gebruikt. Ieder mens en iedere vraag is uniek. Coaching is een traject op maat. Doorgaans zijn er 4-8 gesprekken nodig om het resultaat te bereiken.

Outplacement

Soms is afscheid nemen van een werknemer onvermijdelijk. Het verlies van een baan heeft voor een werknemer veel impact. Het opnieuw moeten oriënteren en solliciteren is een hele klus. Dit geldt zeker voor mensen die lange tijd niet gesolliciteerd hebben. Bij een outplacementtraject krijgt de medewerker professionele begeleiding bij het afscheid nemen van de oude situatie, het onderzoeken van zijn mogelijkheden (talenten, loopbaanopties) en daarna bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Een outplacementtraject heeft een doorlooptijd van ongeveer zes maanden en wordt op maat vormgegeven.

Mindfulness training

Veel verzuim is stress gerelateerd en wordt steeds een groter probleem in de huidige maatschappij. Om stress te verlagen en uitval terug te dringen is een mindfulnesstraining effectief. Maar ook om de concentratie en focus te trainen en vooral het (werk)geluk en tevredenheid bij medewerkers naar boven te halen.

Als gecertificeerd mindfulnesstrainer bied ik sinds 2014 individuele mindfulnesstrajecten op maat aan. De mensen die het gevolgd hebben zijn overwegend positief en ook voorkomt het vaak ziekteverzuim.

Sinds enkele jaren werk ik samen met Joyce vanuit mijn rol als HR-adviseur bij Inovum. Daarbij voert Joyce vanuit haar externe rol diverse trajecten uit voor medewerkers van Inovum, zoals 2e spoortrajecten t.b.v. de re-integratie, loopbaancoaching en mindfulness. Dit naar volle tevredenheid. Een leuk succesverhaal is een medewerkster die zich heeft omgeschoold in een geheel andere richting en daar ook werk in heeft gevonden waardoor een WIA-aanvraag niet aan de orde was. Sterke punten van Joyce zijn haar rustige uitstraling, integriteit en het gevoel dat je je snel op je gemak voelt. Omdat Joyce in het verleden op personeelszaken heeft gewerkt in de commerciële dienstverlening, is het prettig dat ze gevoel heeft voor organisatiesensitiviteit. Halve woorden zijn soms al genoeg waardoor je snel kan schakelen.  

Johan Dijkstra

HR adviseur Inovum