We leven in een bijzondere tijd. De gevolgen van de aanpak van de ‘onzichtbare vijand’ krijgen meer invloed op ons dagelijks leven. Ondernemers gaan failliet, werknemers verliezen hun baan en nieuwe regels en gevaren komen ineens op. Via de media worden we dagelijks bestookt met heel veel informatie, wat bij velen de angst vergroot. Depressie, stress, woede en paniekgevoelens nemen toe. Ook als je nuchter bent, soms kan je meegesleept worden door emoties. Ook kan het angst uit vroegere ervaringen triggeren.

Waar angst (boosheid) is kan geen liefde zijn. Als er angst is zijn er stresshormonen actief. Deze hormonen zijn nuttig bij direct gevaar, maar hebben zoals we weten op de langere termijn een vernietigend effect op het lichaam. Het sympathisch zenuwstelsel staat op scherp. Ons andere systeem, dat er voor zorgt dat we weer in balans komen na inspanning of stress, is het zorgsysteem. Als dat systeem (het parasympatisch zenuwstelsel) is ingeschakeld voel je je beter in je vel. Zoals in de natuur na de jacht en de maaltijd de dieren bij elkaar kruipen om te knuffelen en te relaxen, kennen wij dat niet meer zo. En daarbij slaat het stress systeem ook aan bij angst-gebaseerde gedachten. Met het trainen van de mind kun je dit mechanisme ombuigen.

Er wordt helaas weinig verteld over hoe ons lichaam/geest systeem nu eigenlijk werkelijk in elkaar zit en wéten heel veel mensen niet dat je door beoefening meer regie kunt krijgen over deze systemen. Bovendien is het zo dat vreugde, liefde, verbinding en plezier je geestelijke en lichamelijke gezondheid bevordert. En de sleutel tot dat innerlijk geluk heb je zelf in handen! Zelfs in barre tijden kun je als een rots overeind blijven als je zorgt voor een rustig binnenklimaat.

Alles in ons universum is energie en trilling. Energie trekt altijd het gelijke aan. Dus als jij angstig bent, dan ben je meer ontvankelijk voor berichten die op angst gebaseerd zijn. Als je blij bent, dan ontmoet je vaak ook blije mensen. Dit kun je door beoefening ook steeds bewuster gaan inzetten.

Op onderstaande afbeelding kun je zien welke emotie resoneert met welke trilling. De trilling van liefde kan de trilling van angst opheffen. Zeker met meerdere mensen tegelijk zet je een veld neer. Liefde en vreugde werkt aanstekelijk en daarom is het een groot feest om met gelijkgestemde mensen het leven te vieren.

Hóe kan ik het ombuigen, vraag je je misschien af? Bewustwording over het stress systeem, mindfulness, beoefening en meditatie zijn eenvoudig en effectief. Eenvoudig in het begrijpen, maar het vergt wel toewijding in het toepassen ervan. Je kunt namelijk ook je weerzin, beknellingen en emoties tegenkomen, die jouw innerlijke rust in de weg staan. Als je leert dat juist in die vervelende emoties de kiem ligt van de transformatie naar innerlijk geluk en innerlijke rust, dan word je wellicht meer geneigd om de beweging daar naartoe te maken en meer naar binnen te keren.

Ik schrijf dit nu zo op, maar ook voor mij is het in het dagelijks leven een uitdaging om steeds weer uit de fuik van gedachten en gevoelens te komen en op een hogere vibratie te komen. Doch oefening baart kunst.