Laten we er nou geen doekjes om winden; mediteren kan behoorlijk lastig zijn. Je ertoe zetten is soms een opgave, maar ook dat wat je tegenkomt. Binnen (mindfulness) meditaties gaat het erom dat je aanschouwt wat er van moment tot moment zich aandient. Je probeert je niet ermee te identificeren en alles wat er langskomt gelijk als waarheid te nemen. Het gaat om het opmerken, het waarnemen. De 5 hindernissen die je kunt tegenkomen in je meditatie zijn:

Verlangen
De gedachte hierachter is: IK WIL.
Dit kan zich uiten in een gehechtheid wat er is of een behoefte aan wat er niet is. Je wilt bijvoorbeeld een resultaat bereiken (rust, ontspanningen) en je blijft ermee bezig. hoe meer je het wilt, hoe minder je het krijgt.

Afkeer
De gedachte hierachter is: IK WIL NIET.
Je merkt dat je je verzet tegen wat er is. Je kunt boosheid ervaren of oordelen. Ook verveling, angst, haat, verdriet en pijn zijn vormen van afkeer.

Sufheid
De gedachte hierachter is: IK WIL NIET.
Deze hindernis kan zich uiten in slaperigheid, desinteresse, passiviteit, traagheid en veelvuldig afgeleid zijn.

Onrust
De gedachte hierachter is: IK WIL IETS ANDERS.
Er zijn onophoudelijke gedachten. Je merkt dat je ongeduldig bent (wanneer gaat de verlossende bel?) of je moet steeds bewegen.

Twijfel
De gedachte hierachter is: IS DIT WAT IK WIL?
Je voelt je niet in staat om te mediteren. Je wilt opgeven, bent ontevreden en voelt je ontoereikend. Het kan ook zijn dat je begint te twijfelen over de meditatiebeoefening zelf. Daarmee is dit de meest “gevaarlijke”, want als je twijfelt over het nut, dan kun je ook afhaken. Je kunt denken: ‘het is niets voor mij’ of ‘ik kan niet mediteren’.

Herkenbaar? Als je in een hindernis terechtkomt en je wordt het je gewaar, dan ben je al een hele stap verder. Soms kom je er pas later achter dat je in een hindernis zat. Soms kan een hindernis zo sterk voelen dat je je er volledig mee identificeert. Dan is er geen ruimte meer voor observeren. De remedie; gewoon opnieuw beginnen!! Iedereen die mediteert onervaren of meer ervaren krijgt ermee te maken. Dus geef niet op en wees vooral mild voor jezelf!