Ik zou zelf wel van de daken willen schreeuwen hoe mediatie, energie-oefeningen en mindfulness me hebben geholpen op mijn pad. Als zeer gevoelig meisje was ik onzeker, verlegen en was de wereld te hard en bedreigend. Ik kon alleen overleven door mijn gevoel terug te trekken uit mijn lichaam en een control freak te worden. Een lange weg met veel hobbels hebben me uiteindelijk vruchten afgeworpen en ben ik weer in mijn lichaam, kan ik voelen en heb nog een leven met uitdagingen, maar zonder veel stress. Wat had ik graag wat eerder in mijn leven geweten hoe om te gaan met mijn hoog gevoeligheid.

Wat ik heb gemerkt bij mezelf en mijn cliënten is dat hooggevoeligen veel vatbaarder zijn voor stress. Het goede nieuws is dat ze er ook veel sneller vanaf komen. Als ze eenmaal hebben geleerd hoe ze hun gevoelige systeem kunnen trainen blijken ze ook in staat tot een groter lichaamsbewustzijn. De methodes van meditatie, mindfulness en energiewerk lijken sneller geleerd en toegepast te kunnen worden. Ze leren dan ook dat de afweermechanismen op den duur ook niet meer werken en een ontspannen leven in de weg staan.

Wat ook nog vaak heel lastig is voor de hoog gevoelige mens is om letterlijk met beide benen op de grond te staan.. oftewel geaard te zijn. Zo blijven spanningen in het lichaam hangen en is overprikkeldheid aan de orde van de dag.

Toch is het mogelijk om grote stappen te zetten door het doen van oefeningen daarvan. Hoe fijn is het als je merkt dat je spanning opneemt uit je omgeving, dat je eenvoudig door één ademhaling de energie kan ontladen. Als je bewust bent van welke mentale patronen er in werking gezet worden door prikkels van buitenaf of innerlijke gedachtenprocessen, kun je langzaam leren meer de regie terug te krijgen over je leven. Hoog gevoelige mensen kunnen dan de talenten gaan ontwikkelen die ze van nature hebben meegekregen en waarvoor ze in de wieg zijn gelegd. Bovendien kun je door je scherpe zintuigen ook genot en vreugde op een dieper niveau gaan ervaren.

Meditatie is niet moeilijk en door iedereen te leren. Juist met een gevoelig systeem werkt alleen bewustzijn en meditatie tot een leven lang meer rust, vreugde en plezier.

In de meditaties die ik geef besteed ik altijd ruimschoots aandacht aan ademhaling, loskomen van gedachten, zelfzorg, zelfcompassie en aarding. Deze meditaties geef ik op woensdagavond in Bussum. Meer weten over dit onderwerp? neem dan contact met me op.