Jolanda is een talentvolle, lieve, jonge en energieke bejaardenverzorgster. Zij promoveert al snel naar een coördinerende functie. Haar oudere collega’s leunen op haar en vragen haar van alles. Haar oplossingsgerichtheid, positiviteit en energie werken op iedereen goed.

Lange tijd gaat het goed, maar nu zit ze in de knel. Ze doet steeds meer dan ze aankan. Haar werk is nooit af en is nooit klaar. Ze gaat nog harder werken en is voortdurend aan het jagen. Stress. Ze slaapt niet goed en thuis heeft ze het alleen nog maar over werk. In haar vrije tijd is ze nog steeds bezig met haar patiënten.

Via haar werkgever mag ze een training mindfulness volgen. Ze pakt dit met beide handen aan. In eerste instantie komt ze erachter dat ze de lol in haar werk is kwijtgeraakt. Alles wat moet, komt op de eerste plaats en haar cliënten kan ze minder aandacht geven dan ze wil. Ze ontdekt dat ze door de stress maar moeilijk prioriteiten kan stellen. Handdoeken aanvullen lijkt net zo belangrijk te zijn als een bewoner met hoge nood.

Als ze zich realiseert dat ook thuis haar vrolijke en speelse inborst nauwelijks meer de ruimte krijgt, wil ze er verandering in aanbrengen. Op een tochtje met de scooter in de lentezon voelt ze weer de wind in haar haren wapperen en beseft dat ze zichzelf is kwijtgeraakt. Ze neemt een tijdje vrijaf en komt tot rust.

Ze begon weer met een weekenddienst. Dat is rustiger dan doordeweeks. Ze heeft nog veel te doen: e-mails, checken van medicijnen, etc., maar dat kan ook later. Ze besluit dát te doen wat ze het liefste doet: mensen verzorgen. Ze gaat de nagels van de dames mooi maken, die genieten van haar vriendelijke en vrolijke aanwezigheid. Als ze klaar is, ziet ze dat ze eigenlijk al de maaltijd had moeten serveren.foto-bij-mindful-nagels-lakken-2 Maar niemand klaagt. Terwijl de dames hun nagels droog wapperen, maakt zij de boterhammen klaar. Iets later dan gebruikelijk gaan ze eten. Ze heeft een kamer vol tevreden cliënten en de sfeer is opperbest. En Jolanda….heeft de lol van haar werk weer terug.

Jolanda volgde de 8 weekse mindfulness individueel. Ze begreep dat ze zelf kon bepalen hoe ze met de stress om kon gaan en leerde de regie weer in handen te nemen.